Kreatív alkotó blog

zsofigrafika

zsofigrafika

Hogyan rajzoljunk növény illusztrációkat?

2017. február 05. - SZ.K.Zsófi

Néhány tippet mutatok be növény illusztrációk készítéséhez.

1. Elsőként a kedvenc eszközömmel, a tűfilccel (vagy a drágább csőtollal) készült illusztráció:

Először vázoljuk fel a virágokat ceruzával, vagy rotringgal. Ha kész a vázlat, akkor átrajzoljuk tűfilccel. Ebből lehet akár kétféle vastagságot is használni, vastagabbat a határozott kontúrokhoz, és vékonyabbat a részletekhez. Ha elkészült a tusrajz, ki lehet radírozni a ceruzavázlatot. Ezután jöhet a szkennelés, majd a számítógépes kontrasztállítás, esetleg retusálás.

1-johanna-basford-maggies_final.jpgJohanna Basford (UK)

2. Illusztráció készítése kevert technikával:

Akvarell vagy vízfestékkel készítsük el a növények alapszínét, majd a részleteket festhetjük vékonyabb ecsettel, sűrűbb festékkel, vagy készíthetünk effekteket szivaccsal, ronggyal, de használhatunk színes ceruzát, illetve tűfilcet is a kidolgozáshoz. Sötét háttér előtt élénkebbek a világosabb színek.

4-hye-jin-chung-collectors.jpg

Hye Jin Chung (NYC)

3. Készítsünk illusztrációt színes filctollal:

Persze filctoll és filctoll között is van különbség. Ez az illusztráció pl. Faber Castell művész ecsetfilccel készült:

7-dawnc_digitalarts_botanicaldrawing.jpg

Dawn Cooper (UK)

4. A leghitelesebb, ha élő virágot rajzolunk:

Így minden oldaláról megtanulmányozhatjuk a részleteket, és valósághű képet alkothatunk. Azonban igyekeznünk kell, mert a virág gyorsan elhervad. A részleteket legjobban tűfilccel lehet megrajzolni, majd egy kis vízfestékkel színesebbé tehetjük.

Noel Pugh (UK)

5. Rajzoljuk meg a növényeket, majd állítsuk össze az illusztrációt Photoshoppal:

Így készíthetünk pl. háttérmintát vagy csomagolópapír tervet is akár. A tűfilccel megrajzolt növényeket szkennelés után másolhatjuk, színezhetjük, szerkeszthetjük - ahogy a kompozíció megkívánja.

12-malin-rosenqvist-spring.jpg

Malin Rosenqvist (Stockholm)

6. Használjunk akvarellceruzát:

Akvarellceruzával először úgy rajzolunk, mint egy színes ceruzával, azzal a különbséggel, hogy lehetőleg akvarell papírra dolgozzunk. Kidolgozhatjuk az összes apró részletet. Ezután egy enyhén nedves, vékony ecsettel apránként megnedvesítjük azokat a részeket, ahol festőibb hatást szeretnénk elérni. A színátmeneteket szépen össze lehet mosni ezzel az eszközzel. A kész grafikának szkennelés után Photosopban szerkeszthetünk egy régies hátteret.

Vladimir Stankovic (FI)

 7. Vektorizáljuk a végeredményt:

A tűfilccel (csőtollal) megrajzolt grafikát szkennelés után vektorgrafikus programmal (Coreldraw/Illustrator) vektorizáljuk, majd ezután színezzük.

rose.jpg

Szőcs-Kalauz Zsófia

Eredeti cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://zsofigrafika.blog.hu/api/trackback/id/tr1612183804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása